Domowe jogurty lepsze od sklepowych?

 

We współczesnym świecie wiele rzeczy kupujemy gotowych, takich jak kanapki, sałatki czy masło. Rzadko kiedy wykonujemy coś samodzielnie, a to głównie dlatego że nie mamy czasu. Wielu uważa, że zrobienie czegoś samemu zabierze czas, energię i będzie gorsze. Natomiast są rzeczy, które łatwo i szybko można zrobić samemu w domu- w tym jogurt naturalny.

Domowy jogurt czy ze sklepu?

domowe jogurtyW sklepach spożywczych, w dziale nabiału znajdziemy ogromne ilości jogurtów – jedne są gęste, inne mniej, mają owoce, zboża, przeznaczone są dla dzieci. Wybór jest ogromny do tego ceny są zwykle bardzo przystępne, ale niestety, zazwyczaj im bardziej przystępna cena to tym gorszy skład. Jeżeli więc chcemy żeby jogurt był tani oraz żeby jego skład był jak najlepszy powinniśmy jogurt robić sami. Takie domowe jogurty wcale nie są drogie -potrzebujemy jedynie mleka, najlepiej aby było prosto od krowy lub aby nie posiadało UHT oraz tak zwany ,,starter”. Starterem są kultury bakterii, które mogą pochodzić z innego jogurtu. Najważniejsze aby pamiętać o odpowiedniej pasteryzacji mleka. Następnie jogurt musi swoje ,,odstać”, a to może zająć nawet 12 godzin. Im dłużej poczekamy na jogurt, tym gęściejszy i kwaśniejszy będzie. Do gotowego jogurtu możemy dodać takie dodatki, jakie tylko chcemy lub mamy pod ręką. W takim produkcie nie znajdziemy sztucznych barwników, nadmiaru cukru oraz innych, niekoniecznie zdrowych dla nas dodatków.

Widzimy więc, że zrobienie jogurtu nie jest drogie ani trudne, jedynie jogurt potrzebuje kilku godzin, aby był dobry i gęsty w smaku. Wiele osób, które chociaż raz w życiu jogurt zrobiło, uważa że smakuje on o wiele lepiej niż ten sklepowy. Najlepiej więc zrobić jogurt samemu, i ocenić czy jest on faktycznie lepszy od tego w sklepie.