Jaki powinen być dobry nóż kuchenny?

Praca w gastronomii bez odpowiednich noży kuchennych jest wręcz niemożliwa. Stanowią one bowiem podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Sam zestaw noży powinien się składać z odpowiednich elementów przygotowanych do rożnego typu zadań. Są to między innymi nóż szefa, do pieczywa, do obierania, do filetowania oraz uniwersalny.

Wybór noża kuchennego – na jaką markę postawić?

nóż fiskarsNoże mogą być wykonywane z różnego rodzaju materiałów, zwykle jednak w tym celu wykorzystywana jest stal nierdzewna. Charakteryzuje się ona wysoką wytrzymałością, co sprawia, że noże z niej wykonane tak chętnie lądują w kuchni. Ponadto sama stal prezentuje się niezwykle estetycznie w tym pomieszczeniu. Jest ona łatwa w procesie ostrzenia, a ponadto powierzchnia pozostaje na długo ostra. Nie zapominajmy jednak, że nie tylko ostrze jest ważnym elementem tego narzędzia. Równie dużą uwagę powinniśmy zwrócić na uchwyt, który powinien odpowiadać za bezpieczeństwo w czasie pracy. W tym celu do produkcji wykorzystywane są wszelkiego rodzaju materiały antypoślizgowe takie jak tworzywo sztuczne, guma bądź perforowana stal. Sam uchwyt powinien także być odpowiednio wyprofilowany, aby zapewnić precyzję każdemu cięciu. Ponadto jego zadaniem jest także zabezpieczenie przed niechcianymi skaleczeniami. Wybór na rynku wśród noży jest przeogromny. Dla tych co swoją przygodę z gastronomią dopiero zaczynają będzie wręcz czarną magią. Wartym uwagi wśród wszystkich możliwości jest nóż fiskars, który doskonale wpisuje się we wszystkie parametry wymienione powyżej, świadczące o wysokiej precyzji oraz bezpieczeństwie podczas użytkowania.

Decydując się na wybór nowych noży do kuchni zdecydowanie lepiej w pierwszej kolejności wybrać się do sklepów stacjonarnych. To w nich możemy bez najmniejszych problemów sprawdzić czy nóż odpowiednio leży w dłoni. Kiedy już trafimy na idealny model, wówczas możemy przejrzeć sklepy internetowe w poszukiwaniu tańszej oferty noża, który przypadł nam do gustu.