Jakie zioła będą idealne do pizzy?

Pizza jest wspaniałym daniem, które można zamówić w wielu restauracjach, jednak czasami warto pokusić się o to, by zrobić sobie świeżą i domową pizzę, która jest jeszcze lepsza w smaku. Jak to się mówi – wiesz co jesz, a naturalne i świeże składniki wpływają na walory smakowe. Nie bez znaczenia są również zioła.

Zioła – świeże czy suszone?

zioła aromatyczneAby stworzyć dobrą pizze, należy zakupić świeże produkty. Tylko wtedy możemy liczyć na doskonały smak. Smak pizzy podkreślają przed wszystkim zioła, które można podawać zarówno suszone, jak i świeże. Jeśli mielibyśmy porównać jakość smaku jeśli chodzi o pizze z ziołami suszonymi a świeżymi liśćmi, jednoznacznie tutaj stawiam na zioła aromatyczne prosto z doniczki lub ogródka. Zioła o takim intensywnym aromacie o wiele lepiej smakują, a ponadto posiadają mnóstwo witamin. W porównaniu z naturalną oliwą z oliwek nadają intensywny smak pizzy. A jeśli chodzi o rodzaj ziół, które możemy stosować w pieczeniu pizzy, należy tutaj wymienić przede wszystkim dwa zioła: jest to bazylia i oregano. Nic więcej nie trzeba. Nie musimy stosować miksów typu zioła prowansalskie. bazylia i oregano wystarczą. Warto jest je zakupić w doniczce, ale można również samemu posiać w ogródku, na tarasie i balkonie i korzystać z tych świeżych ziół przez cały rok. Nadają się one nie tylko do pizzy, ale i również do wielu innych potraw włoskich, jak na przykład spaghetti.

Warto jest stosować aromatyczne zioła nie tylko w pizzy, ale i wielu innych potrawach. Na półkach sklepowych mamy wiele różnych paczek z suszonymi ziołami, jednak lepiej jest inwestować w zioła w doniczce lub samem je wyhodować. Jeśli mamy nadmiar ziół – możemy je zasuszyć. Wówczas będziemy mieć własne suszonki. Ważne, że to będą nasze, naturalne bez żadnych konserwantów.